[Release] Преглед на структурата и синтаксиса на PHP (за начинаещи)

NandO

New Member
Joined
Oct 4, 2009
Messages
83
Reaction score
7
Преглед на структурата и синтаксиса на PHP.

Програмите на php се пишат с който и да било текстов редактор като Notepad или WordPad, също като страниците на html. За разлика от html страниците на php в ай-голямата си част са с разширение .php Това разширение показва на сървъра, че трябва да прочете програмния код преди да изпрати крайния html до уеб браузъра.
В 5 звезден ресторант посетителите виждат само чиния, пълна с хубава храна, сервирана само за тях. Те не виждат от къде идва храната, нито как е била приготвена. По същия начин, PHP преобразува кода на HTML и е невидим за хората, посещаващи вашият сайт.


Как се съвместява PHP с HTML?

Приемаме, че знаете нещо от HTML преди да предприемете своето пътуване с PHP и несъмнено сте видели как JawaScript и други езици може да бъдат смесени с HTML. Това което прави PHP толкова различен, е, че не само позволява да бъдат създадени страници на HTML в движение, но е невидим за посетителите на вашият сайт. Единственото нещо което те виждат при разглеждане на крайния резултат, е HTML. Това дава повече сигурност на кода на PHP и повече гъвквост при използването му.

HTML също може да бъде написан вътре в PHP секцията на вашата страница;
това позволява да форматирате текста като запазвате целостта на блоковете. Така ще напишете организираан и ефикасен код и браузърът(и най-важното - неговата част на изобразяване) няма да разпознае разликата.
Кодът PHP може да съществува и като самостоятелна програма, без никакъв HTML. Тази практика е полезна за съхрняване на променливи за връзка, за пренасочване на потребителите към други сайтове и други операции, някои от които ще опиша в тази документация.


Правила на синтаксиса на PHP.

Едно от предимствата на синтаксиса на PHP е неговата относителна простота и недвусмисленост. И тук, както във всеки друг компютърен език, има различни начини за изпълнение на една и съща функция. След като добиете достатъчно опит в писането на PHP, ще можете да усъвършенствате кода си и да го правите по-ефикасен. За да запазя нещата по-простички, ще се ограничим само до описание на най-основните правила и функции на PHP

Зпомнете двете основни правила на PHP:

* PHP се маркира с отварящ и затварящ етикети, както тук:

Код: [Маркирай кода]
<?php
?>

* Програмните редове завършват с точка и запетая.

Код: [Маркирай кода]
<?php
// first code line;
// second code line;
// last code line;
?>

Можете да поставяте коментари във вашата програма, както съм показал в кода по-горе посредством две наклонени черти ( // ), ако коментарът е н един ред, и чрез комбинацията /* за началото на блок с коментар и */ за край, ако той е повече редове. Форматиране на текста като отстъпи и нов ред нямат значение. Това ви дава свобода като програмисти, но свободата е опасно нещо, както ще видите в следващата част.

И така, вече сте експерти! Е има и още някои неща, които трябва да знаете, но началото е сложено.